Якісне і здорове харчування дітей — одна з умов здоров’я, розвитку та успішного навчання. Оскільки в нашому Центрі дитина проводить більшу частину свого часу, ми дбаємо про забезпечення умов для якісного і здорового харчування, а також формувати в учнів стійкі навички здорового харчування.
Важливим аспектом збереження здоров’я учнів є створення умов для раціонального збалансованого харчування дітей протягом часу перебування у закладі. Організація харчування учнів закладу регламентується законами України «Про освіту», «Про повну загальну середню освіту», «Про охорону дитинства», Постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» від 24 березня 2021 №305, іншими нормативними документами.
Задля створення та збереження у закладі умов для здорового, якісного харчування, директор постійно контролює:
• належний матеріально-технічний стан харчоблоку та їдальні;
• дотримання санітарно-гігієнічних вимог у приміщеннях, де готується їжа, та їдальні;
• засвідчення підписом керівника щоденного меню;
• щоденний контроль за якістю продуктів, що надходять до їдальні, умовами їх зберігання, дотримання термінів реалізації і технології виготовлення страв;
• затвердження примірного 4-тижневого сезонного меню і контроль за фактичним його виконанням;
• дотримання санітарно-протиепідемічного режиму на харчоблоці та проходження обов’язкових медичних оглядів працівниками харчоблоку.
Особливості створення умов здорового харчування в НРЦ № 21:
- організовано зручний режим харчування для всіх учнів школи, враховуючи кількість учнів, пропускну можливість їдальні та умови 5-ти денного пансіонного перебування вихованців та постійного утримання дітей-сиріт;
- харчування в Центрі організовується з перервами 3,5-4 години між прийомами їжі:
– п’ятиразове (сніданок, другий сніданок, обід, підвечірок, вечеря) – для учнів, які проживають у пансіоні;
– триразове (другий сніданок, обід, підвечірок) – для учнів, які навчаються в Центрі та перебувають у групі подовженого дня.
- розроблено 4-х тижневе сезонне меню, яке враховує рекомендації МОЗ щодо здорового харчування у закладах освіти
- регулярно проводиться моніторинг стану справ у їдальні
- періодично проводиться моніторинг щодо думок дітей, працівників закладу щодо покращення умов харчування, змін у меню
• до теми здорового харчування постійно звертаються на уроках, класних та виховних бесідах, загальношкільних заходах
В НРЦ № 21 складається 4-х тижневе сезонне меню. Якщо дитині за станом здоров’я необхідна дієта, то за призначенням лікаря він отримує дієтичне харчування (дієтичні столи за Певзнером 1-15).